Solvärme

Solvärme

Allt fler vill satsa på solenergi för uppvärmning av villor och kommersiella fastigheter med hjälp av en solfångare. Men solvärme är nytt och okänt för många: Tål en solfångare nordiskt klimat? Hur påverkas husets utseende av solfångare på taket? Frågorna är många.

Marknadsledande Aquasol erbjuder dig goda råd och solklara besked. Vi är ett svenskt företag med egen tillverkning av unika solfångare i högsta kvalitet. Svensk teknik för nordiska förutsättningar.

Med våra solfångare och soltankar kan vi erbjuda 100% förnybar värme och ett 100% rent samvete när det gäller värme idag- och imorgon.

Ladda hem mer information

I de bifogade länkarna har du möjlighet att ladda hem vår fastighetsbroschyr samt info kring drift, skötsel och installation.

Hur fungerar det?

01

Solfångaren fungerar året om när det är ljust ute. På sommaren ger den energi även när det är mulet eftersom det är själva dagsljuset som ger energin. Solljuset passerar genom glaset (som är ett skyddande skikt och förhindrar värmeavgivning) och träffar absorbatormattan, som omvandlar solljuset till värme. Absorbatormattan i solfångaren består av kopparplåt med ultraljudsvetsat, heldraget kopparrör. I kopparröret cirkulerar en värmebärare, oftast vatten och glykol.

02

En cirkulationspump ser till att värmebäraren cirkulerar mellan solfångaren och värmelagret, i det här fallet en ackumulatortank.

03

Ackumulatortanken ska ses som ett värmelager där mera värme kan lagras längre än t ex i en vanlig panna eller varmvattenberedare. Värmen från solfångaren avges via en värmeväxlare (som kan köpas som tillbehör till befintlig acktank).

04

Tappvarmvattnet värms upp i två värmeväxlare eller en utvändig plattvärmeväxlare.

05

Ditt redan befintliga värmesystem som t ex el-, olje- eller vedeldad panna kan kopplas till ackumulatortanken och samverkar på så sätt med solvärmen och ger tillskottsvärme när solljuset inte räcker till. Med elpatroner fungerar ackumulatortanken som en elpanna.

06

Från ackumulatortanken hämtar dina radiatorer den mängd varmvatten som behövs för att värma upp huset. När inte solen räcker till under senhösten och vintern så hjälper ditt ordinarie värmesystem till med resten av energin.